Evolution were appointed by the City of Brighton and Hove to design a new building for the provision of self contained flats to accommodate 28 persons with disabilities with 24 hour on site staffing to support independent living.

The design accommodates three groups of residents, each with specific requirements.

  • Group 1 – for people aged between 18-25 arranged as a group of four flats.
  • Group 2 – for people with acquired brain injury (ABI) as a group of four flats with a separate access.
  • Group 3 – for people with a range of physical disabilities aged 25 plus.

All flats are designed to be complaint with Approved Document M4(3) for a wheelchair user, with one flat type meeting the requirement of the Client’s document ‘Designing housing for bariatric clients’ The flat layouts all provide integrated balconies with level access from living rooms and bedrooms onto the balcony space. The accommodation is spread over three floors with two evacuation 26 person lifts, which are sized to suit two wheelchairs and two attendants. The flats are clustered in groups of 3 or 4 to enable a phased horizontal evacuation to take place.

Architectural drawing plan and elevations

Plans for self contained flats in Brighton & Hove to accommodate 28 persons with disabilities.

Evolution were appointed to remodel a building constructed in the 1970s located in Eastbourne, which comprised purpose built sheltered housing for elderly people providing 45 studio and single bed homes over 4 floors.

The small flats had become outdated, therefore Evolution were commissioned to remodel the building to provide 31 modern one and two bedroom flats to Lifetime Home standards. Residents could not be moved out so the design had to allow for the work to be undertaken whilst the building remained occupied, with residents being moved in phases. This presented many challenges including the separation of elderly residents and workmen, moving materials, removal of asbestos, maintaining fire routes, maintaining services, and stacking of new services. An extensive consultation exercise was undertaken with the residents and their families in respect of the design of individual flats and their concerns regarding being disturbed by the work. This consultation continued throughout the design and construction and was important in achieving a successful project, as can be seen in this video: